U trendu

Kina: Suspenzija Rusije zaostrice raskol u Savetu UN

PEKING – Proces pripreme rezolucije o suspenziji članstva Rusije u Savetu za ljudska prava UN nije bio otvoren i transparentan, nije bilo konsultacija svih zemalja članica i takav pristup će samo pogoršati raskol u Savetu, ocenio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Ocenio je da će takav pristup samo produbiti raskol među državama članicama, povećati protivrečnosti među stranama i doliti ulje na vatru, prenosi RIA Novosti. Džao je naglasio da to neće doprineti deeskalaciji sukoba i mirovnim pregovorima.

On je dodao da se Kina protivi politizaciji pitanja ljudskih prava i da je protiv koriščhenja tog pitanja za vršenje pritiska na druge zemlje.

Kina se snažno protivi politizaciji pitanja ljudskih prava, dvostrukim standardima i konfrontaciji po pitanjima ljudskih prava, istakao je kineski diplomata.

Generalna skupština UN juče je usvojila rezoluciju kojom se suspenduje učešće Ruske Federacije u Savetu za ljudska prava UN, zbog njene vojne intervencije u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.