U trendu

Kina ubrzala reformu cena zdravstvenih usluga

PEKING – Kina je danas ubrzala reformu cena zdravstvenih usluga u javnim zdravstvenim ustanovama najavom pilot programa koji će pomoći u kontroli troškova potrošača, osiguravanju kvaliteta usluga i podsticanju pružalaca usluga.

Kineski državni fond za osiguranje, koji pomaže pacijentima da pokriju svoje medicinske troškove, suočava se sa dvostrukim pritiskom zbog sve većeg broja starijeg stanovništva i pada nataliteta, te se istražuju načini za pružanje efikasnijih medicinskih usluga, preneo je Rojters.

Kineske vlasti, uključujući Nacionalnu upravu za zdravstvenu bezbednost (NHSA) i Nacionalnu zdravstvenu komisiju (NHC), izdale su smernice za pilot programe kojima će se regulisati prilagođavanje cena u javnim zdravstvenim ustanovama kako bi se obuzdali rastući zdravstveni troškovi.

Prilagođavanje cena zdravstvenih usluga uključiće i povećanje i smanjenje cena, navodi se u uputstvu.

U privatnim bolnicama dozvoljene su tržišne cene, ali Kina će pojačati svoju regulativu i po potrebi preduzeti mere poput istraživanja cena, pozivanja čelnika bolnica na razgovore i javnog izlaganja o nepravilnostima u cenama, dodaje se u uputstvu.

Kina je uštedela milijarde nacionalnom šemom nadmetanja u kojoj se proizvođači lekova bore za smanjenje cena kako bi masovno prodavali svoje proizvode u državnim bolnicama, što je poznato kao šema za masovnu kupovinu, a koja vladi ostavlja malo prostora za poskupljenje pojedinih zdravstvenih usluga.

Cilj vlade je pokrene pilot programe u pet gradova i da sakupi iskustva stečena u programima spremnim za usvajanje na nacionalnom nivou do 2025. godine, navodi se u smernicama.

Peking će postaviti smernice za cene opštih usluga, koje se često nude, a dozvoliće određena kolebanja cena u državnim institucijama u različitim regionima i na različitim nivoima.

Za određene posebne usluge i za nove usluge dozvoljene su tržišne cene, ali njihovi troškovi ne mogu iznositi više od 10 odsto ukupnih cena usluga u instituciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.