U trendu

Kina upozorava Japan uoči američko-japanskog sastanka

Kineski ministar spoljnih poslova upozorio je Japan da se ne udružuje sa Sjedinjenim Američkim Državama da bi se suprotstavio Kini, uoči američko-japanskog sastanka koji će biti održan sledeće nedelje.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u telefonskom razgovoru sinoć je poručio japanskom kolegi da bi njihove dve zemlje trebalo da obezbede da se bilateralni odnosi „ne umešaju u takozvanu konfrontaciju glavnih zemalja“, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Vang je istakao da se „Kina nada da će Japan kao nezavisna zemlja gledati na razvoj Kine na objektivan i racionalan način“.

Japan, bliski američki saveznik koji je domaćin američkih pomorskih i vazduhoplovnih baza, deli američku zabrinutost zbog kineskog vojnog napretka i pretenzija prema teitorijama u Južnom i Istočnom kineskom moru.

Japanski premijer Jošihide Suga sastaće se sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Vašingtonu 16. aprila. Suga će biti prvi strani lider koga će primiti Bajden u SAD od stupanja na dužnost u januaru.

Bajden je, za razliku od svog prethodnika Donalda Trampa, naglasio obnavljanje odnosa sa evropskim i azijskim saveznicima.

Japanski ministar spoljnih poslova Tošimicu Motegi pokrenuo je pitanja ljudskih prava u kineskom regionu Sindjijangu i Hongkongu, što je za Bajdena važno.

On je ponovio protivljenje Japana zbog prisustva Kine u vodama oko grupe nenaseljenih ostrva koja su pod kontrolom Japana, dok Kina tvrdi da se nalaze u Istočnom kineskom moru.

Vang je izrazio protivljenje Tokiju zbog mešanja u unutrašnja pitanja Kine u vezi sa Sindjijangom i Hongkongom.

Tajvan je takodje izvor tenzija, a Suga je ranije ove nedelje izjavio da će Japan saradjivati sa SAD po tom pitanju. Kina Tajvan smatra jednom od svojih provincija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.