U trendu

Kina uskoro završava nosač aviona nove generacije

ŠANGAJ – Novi kineski nosač aviona sa tehnologijom koja je skoro jednaka onoj koju poseduju američki nosači najnovije generacije, mogao bi da bude završen i porinut u reku Jangce već u februaru sledeće godine, navodi se u današnjoj analizi američkog istraživačkog centra napravljenoj na osnovu satelitskih snimaka.

Na snimcima brodogradilišta Điangnan u Šangaju koje je analizirao Centar za strateške i međunarodne studije iz Vašingtona (CSIS) može se videti skoro završen kineski nosač aviona poznat samo kao Tip 003, prenosi CNN.

U analizi se navodi da je, sudeći po satelitskim snimcima, instalacija glavnih spoljnih i unutrašnjih komponenti, uključujući i pogonsko odeljenje i sisteme za lansiranje aviona ili završena ili na skoro pri kraju.

Pre nego što brod bude porinut u reku Jangce preostalo je da se instaliraju još samo neki elementi kao što su radarski i sistemi naoružanja, tvrde američki analitičari.

„Na osnovu dostupnih informacija i uočenog napretka u brodogradilištu Điangnan, procenjuje se da će Tip 003 biti porinut za otprilike tri do šest meseci. Kada bude spreman, ovaj brod će biti treći kineski nosač aviona i drugi koji je proizveden u toj zemlji“, navodi se u današnjem komentaru CSIS.

Vojni eksperti kažu da će Tip 003 za razliku od svojih sestrinskih brodova Liaoning i Šandonga, imati napredniju tehnologiju lansiranja aviona tzv. sistem katapulta koji koriste i američki nosači aviona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar