U trendu

Kina uticala na izbor predsednika Filipina Rodriga Dutertea?

MANILA – Kabinet filipinskog predsednika Rodriga Dutertea danas je opisao kao „besmislicu“ sugestiju bivšeg ministra spoljnih poslova Alberta del Rosaria da je Peking možda pomogao da se utiče na ishod izbora 2016. godine.

Bivši ministar del Rosario, koji je govorio na forumu, rekao je da ga je „najpouzdaniji međunarodni entitet“ obavestio da se visoki kineski zvaničnici „hvale time da su mogli da utiču na filipinske izbore 2016. godine kako bi Duterte bio predsednik“, prenosi Rojters.

Del Rosario nije detaljno obrazložio izvor informacija za koje je rekao da ih je dobio pocetkom 2019. godine, kako je do njih došao ili na koji način je Kina mogla da utiče na ishod izbora.

Portparol predsednika Dutertea, Hari Roke je na svom redovnom sastanku opisao Del Rosariove primedbe kao „gluposti“ i nazvao ga „dokazanim izdajnikom“.

Filipinsko i kinesko ministarstvo spoljnih poslova, kineska ambasada u Manili i filipinska izborna komisija nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Iako je Duterte veoma popularan na Filipinima, njegovo oklevanje da kritikuje kinesku spoljnu politiku bilo je kontroverzno, dok je dugo tvrdio da je bilo besmisleno i opasno izazivati Kinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar