U trendu

Kina zabrinuta zbog dogovora SAD i Japana na njenu štetu

PEKING – Vlasti u Pekingu su danas poručile SAD i Japanu da su ozbiljno zabrinute zbog, kako je saopšteno, štetnih poteza i dogovora dve zemlje koju su usmereni protiv Kine.

AP prenosi da je porptarol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen na današnjoj konferenciji za novinare poručio da bi SAD i Japan trebalo ozbiljno da shvate zabrinutosti i zahteve Kine i da izbegavaju reči i radnje kojima se mešaju u unutrašnje stvari njegove zemlje i štete kineskim interesima.

„Kina se ne protivi razvoju bilateralnih odnosa Japana i SAD, ali ti odnosi bi trebalo da pomognu jačanju međusobnog razumevanja i poverenja među zemljama u regionu i da doprinesu miru i stabilnosti“, poručio je kinseki zvaničnik, navodi agencija.

Džao je rekao i da će, ukoliko bi takav razvoj odnosa išao na štetu Kine, ona blagovremeno i adekvatno odgovoriti.

Kineski zvaničnik obratio se novinarima neposredno pre nego što će predsednik SAD Džo Bajden ispred Bele kuće dočekati japanskog premijera Jošihidea Sugu, na prvom samitu američkog predsednika sa jednim od lidera stranih država od njegove inauguracije u januaru.

Na tom sastanku se očekuje da će na dnevnom redu biti visoko sve veći globalni uticaj Kine.

Taj sastanak takođe dolazi u trenutku kada su SAD sve glasnije u kritikama Kine, u oblastima od ljudskih prava do nelojalne trgovinske prakse.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.