U trendu

Kina zabrinuta zbog novog strateskog koncepta NATO

NJUJORK – Kina je duboko zabrinut implikacijama novog strateškog koncepta NATO-a, porucio je stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim nacijama Džang Đun.

„Kina posvećuje veliku pažnju strateškom prilagođavanju NATO-a i duboko je zabrinuta zbog političkih implikacija takozvanog strateškog koncepta. Pojedini lideri NATO-a su u poslednje vreme prikazali druge zemlje kao pretnju. Ali činjenica je da je sam NATO napravio probleme u različitim delovima sveta“, rekao je DŽang u obraćanju Savetu bezbednosti UN u utorak, prenosi TAS S.

On je pozvao NATO da „nauči svoje lekcije“ i da „ne koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za podsticanje konfrontacije u celom svetu ili novog hladnog rata“.

Kineski diplomata je izjavio i da se kriza oko Ukrajine razvija na „dugotrajan i nepredvidiv način“, ali da zvanični Peking smatra da „pregovori ostaju jedini način za njeno rešavanje“.

On je rekao da Kina podržava direktne pregovore između Rusije i Ukrajine, a da pozdravlja i posredovanje Generalnog sekretara UN po pitanju izvoza žita, između ostalih napora koje ulažu UN za okončanje ovog sukoba, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.