U trendu

Kineska mreža auto-puteva povezuje 95 odsto stanovništva

Kina je postigla solidan napredak u izgradnji nacionalne putne mreže kako bi poboljšala povezanost između područja i povećala saobraćajni kapacitet, pri čemu auto-putevi povezuju oko 95 odsto stanovništva, pokazuju zvanični podaci.

Trenutno mreža auto-puteva pokriva 98,8 odsto gradova sa stanovništvom od preko 200.000 i administrativnim centrima na nivou prefektura, dok povezuje oko 88 odsto regiona na nivou okruga, rekao je zvaničnik Ministarstva saobraćaja Vang Tai na konferenciji za štampu u ponedeljak, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

„Nacionalni auto-putevi takođe u osnovi pokrivaju administrativna područja na i iznad nivoa okruga i pogranične luke otvorene tokom cele godine“, rekao je Vang.

Do kraja prošle godine, Kina je izgradila 117.000 kilometara nacionalnih auto-puteva, dok je 257.700 kilometara nacionalnih brzih puteva otvoreno za saobraćaj.

Zemlja ima za cilj da izgradi nacionalne puteve ukupne dužine od oko 461.000 kilometara, koji se sastoje od 162.000 kilometara brzih i 299.000 kilometara auto-puteva do 2035. godine, navodi se u cirkularnom dokumentu objavljenom ranije ove godine.

Kina će, takođe, ubrzati izgradnju zelenih puteva tako što će povećati efektivno korišćenje resursa, zaštititi ekološku sredinu duž puteva i efikasno smanjiti potrošnju energije i emisije ugljenika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar