U trendu

Kineska vojska „spremna za borbu“ nakon završetka vojnih vežbi oko Tajvana

TAJPEJ – Kineska vojska je saopštila danas da je „spremna za borbu“ nakon što je završila trodnevne borbene vežbe velikih razmera oko Tajvana koje su simulirale zatvaranje ostrva kao odgovor na prošlonedeljno putovanje tajvanske predsednice u SAD.

Ranije najavljene trodnevne „patrole borbene gotovosti“ zamišljene su kao upozorenje vlastima u Tajpeju, a dodaje se da su vojne vežbe slične onima iz prošlog avgusta, kada je Kina izvela raketne napade na ciljeve u morima oko Tajvana, prenosi AP.

„Trupe su spremne da se bore u svakom trenutku i da odlučno razbiju bilo koji oblik ’tajvanske nezavisnosti‘ i pokušaje stranog mešanja“, navodi se u saopštenju.

Vojni stručnjaci navode da vežbe služe i kao psihološki rat i prilika za kineske trupe da uvežbaju zatvaranje Tajvana blokiranjem pomorskog i vazdušnog saobraćaja, što je, kako se navodi, važna strateška opcija koju bi kineska vojska mogla da iskoristi u slučaju da upotrebi vojnu silu da zauzme Tajvan.

„Kina želi da iskoristi svako povećanje diplomatskih interakcija između SAD i Tajvana kao izgovor za obuku svoje vojske“, smatra direktor Instituta za nacionalne politike na Tajvanu Kuo Ju-Jen.

Peking kaže da kontakt između stranih zvaničnika i tajvanskih vlasti ohrabruje Tajvance koji žele formalnu nezavisnost, korak za koji vladajuća Komunistička partija Kine kaže da bi doveo do rata.

Američka agencija podseća da je nakon posete članice američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu krajem prošle godine, Kina izvela raketne napade na mete u morima oko Tajvana, dok je takođe slala ratne brodove i ratne avione preko srednje linije Tajvanskog moreuza.

Vežbe su ovog puta bile više fokusirane na vazdušne snage, a Tajvan je izvestio o 200 letova kineskih ratnih aviona u poslednja tri dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.