Kineski borbeni avioni ponovo uleteli u tajvanski prostor

TAJPEJ – Kineski vojni avioni, uključujući i 12 borbenih, ušli su danas u tajvanski prostor drugi dan zaredom, u vreme dok tenzije rastu blizu ostrva.

Kina vidi Tajvan kao svoju teritoriju i u prethodnih nekoliko meseci je povećala vojnu aktivnost oko ovog ostrva, preneo je Rojters.

Međutim, aktivnosti Kine tokom vikenda sa lovcima i bombarderima su promena u odnosu na ranije letelice, koje su uglavnom bile izviđačke.

Nakon što su osam bombardera i četiri lovca uleteli u tajvanski prostor u subotu, u nedelju je 15 borbenih aviona nadletelo taj vazdušni prostor, saopštio je zvanični Tajvan, koji je dodao da su odmah podignuti njihovi avioni, kao odgovor.

Kina još nije komentarisala današnja događanja, a ranije je saopštavala da su ovakve akcije namenjene odbrani suvereniteta države i predstavljaju upozorenje približavanju SAD i Tajvana.

Rojters dodaje da će ovaj potez izazvati zabrinutost u Vašingtonu, koji je u subotu apelovao na Kinu da prekine da pritiska Tajvan.

Ranije u toku dana, američka vojska je saopštila da su američki radni brodovi uplovili u Južno kinesko more kako bi uspostavili „slobodu plovidbe“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.