U trendu

Kineski istraživači otkrili najstariju kozmetiku na bazi olovnog belila

Kineski istraživači otkrili su najranije poznate ostatke sintetizovane kozmetike na bazi olovnog belila na svetu u novoj arheološkoj studiji u severozapadnoj kineskoj provinciji Šansi.

Nalazi studije koju su sproveli Univerzitet Kineske akademije nauka (UCAS) i Šansi akademija arheologije objavljeni su nedavno u časopisu “Humanities and Social Sciences Communications”, prenosi Sinhua.

Olovno belo je jedan od najvažnijih pigmenata u ljudskoj istoriji, a njegova sinteza je podstakla razvoj umetnosti i kozmetike, navodi se u studiji.

Istraživači su istraživali neke ostatke bele kozmetike iz seta bronzanih predmeta, koji su iskopani u grobnici sa lokaliteta sela Liangdai koji datira iz 8. veka pre nove ere, putem FTIR, KSRD, SEM-EDS, radioaktivnih i stabilnih analiza izotopa ugljenika.

Rezultati su pokazali da su stari Kinezi koristili sintetizovanu kozmetiku na bazi olovnog belila u ranom prolećnom i jesenjem periodu (770-476. pne), nekoliko stotina godina ranije nego u staroj Grčkoj, primetio je Han Bin, vodeći istraživač i specijalni istraživački asistent na UCAS.

Han je istakao da među međunarodnim istraživačima postoje različiti stavovi o poreklu sintetičkog olovnog belog u Kini, a neki veruju da tehnologija u Kini nije bila lokalnog porekla i da je možda uvezena iz Evrope ili starog Egipta.

Istraživanje je otkrilo da je sintetizovano olovno belilo pronađeno u severozapadnoj Kini proizvedeno metodom taloženja, a ne metodom korozije koja je praktikovana u staroj Grčkoj.

Oba regiona imaju različite pristupe sintezi, što ukazuje na nezavisno poreklo i razvoj sinteze olovnog belila, rekao je Han.

Prema istraživanju, masovna proizvodnja sintetičkog olovnog belila po nižoj ceni promovisala je široku upotrebu bele šminke u Kini i mediteranskom svetu, što je pokrenulo “kozmetičku revoluciju“.

Najnovije otkriće dokazuje da su ljudi od perioda ranog proleća i jeseni u Kini težili izbeljivanju kože, rekao je Jang Jimin, profesor na UCAS. „Potraga za lepotom podstakla je razvoj hemije u ljudskoj istoriji“, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.