U trendu

Kineski parlament naglasio jačanje sveobuhvatne narodne demokratije

Predsedavajući Stalnog komiteta 13 saziva Svekineskog narodnog kongresa Li Žanšu podneo je izveštaj o radu na prvoj sednici 14 saziva parlamenta u kome je pozvao na unapređenje i jačanje sveobuhvatne narodne demokratije, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Svekineski nardoni kongres i njegov Stalni komitet ostali su privrženi rukovodstvu Partije, položaju naroda kao gospodara zemlje i upravljanju zasnovanom na zakonu, navodi se u izveštaju.

Li je rekao da se petogodišnji mandat Stalnog komiteta 13. saziva Svekineskog narodnog kongresa poklapa sa periodom „velike istorijske promene“ u kojem ciljevi partije i države doživljavaju procvat.

Govoreći o najvažnijem dostignuću Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa tokom pet godina, Li je istakao da koncept sveobuhvatne narodne demokratije dubinski objašnjava osnovnu konotaciju, suštinske karakteristike i fundamentalne principe socijalističke demokratije u Kini.

Kineska medijska grupa podseća da je kineski predsednik i generalni sekretar Komunističke partije Kine (KPK) Si Đinping 2021. rekao da sveobuhvatna  narodna demokratija u Kini obuhvata „ne samo kompletan set institucija i procedura, već i puno učešće i praksu“.

„To je najšira, najefikasnija i najefikasnija socijalistička demokratija“, rekao je Si.

U izveštaju o radu Li je naveo da je 13. saziv Svekineskog narodnog kongresa obezbedio punu primenu Ustava i podržao njegov autoritet tokom svog petogodišnjeg mandata. U proteklih pet godina učinjena su poboljšanja u Ustavu i drugim relevantnim zakonima, navodi se u izveštaju.

Konkretno, Svekineski narodni kongres je usvojio ustavni amandman u kom se jasno stavlja do znanja da je rukovodstvo Komunističke partije Kine definišuća odlika za socijalizam sa kineskim karakteristikama. Ustavnim amandmanom je takođe utvrđena vodeća uloga Si Đinpingove misli o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru u političkim i društvenim aktivnostima Kine.

Praksa u proteklih pet godina dodatno je produbila razumevanje naučne konotacije, osnovnih karakteristika i suštinskih zahteva sistema narodnih kongresa, navodi se u izveštaju.

„Moramo da podržimo vođstvo KPK i obezbedimo da se u potpunosti primeni ustavni princip da je vođstvo KPK najvažnija odlika socijalizma sa kineskim karakteristikama“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se i da je 2023. prva godina da Kina u potpunosti primenjuje vodeće principe 20. Nacionalnog kongresa KPK.

O radu Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa u izveštaju su, pored drugog, istaknuti napori na sprovođenju Ustava, sprovođenju zakona, jačanju nadzorne uloge parlamenta i unapređenju rada narodnih poslanika, prenosi CMG

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.