U trendu

Kinesko upozorenje SAD zbog moguce posete Pelosi Tajvanu

PEKING – Kineske vlasti saopštile su danas da su uputile oštro upozorenje zvaničnicima SAD zbog, kako je pisao Fajnenšel tajms, moguće posete Tajvanu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

„Kineska strana je jasno naznačila Sjedinjenim Državama u više navrata da se snažno protivi poseti predsedavajuće Pelosi Tajvanu. U potpunosti smo spremni“, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian na dnevnom pres brifingu.

On je izjavio da će Kina, „ako SAD nastave na svoj način, sigurno preduzeti čvrste i snažne mere radi očuvanja svog nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a SAD bi trebalo smatrati odgovornim za eventalne ozbiljne posledice“, preneo je Rojters.

Potencijalna poseta američke zvaničnice dolazi u trenutku kada se Tajvan suočava sa pritiskom Kine, koja ovo ostrvo smatra svojom teritorijom, što je stalni izvor tenzija između Pekinga i Vašingtona, navodi Rojters.

Postoje podele u američkoj administraciji oko toga da li Pelosi treba da poseti Tajpej, prema dva izvora upoznatih sa situacijom, izvestio je Fajnenšel tajms.

SAD nemaju zvanične diplomatske odnose sa Tajpejom, ali imaju zakon kojim se Vašington obavezao da obezbedi Tajvanu sredstva za odbranu.

Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile kako bi Tajvan, koji smatra svojom teritorijom, stavila pod kontrolu, a iz Tajpeja se konstantno žale na pojačani vojni pritisak Pekinga u pokušaju da ga natera da prihvati njegov suverenitet, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar