U trendu

Kipar blokirao sankcije Belorusiji, traži mere i prema Turske

BRISEL, 21. septembra ( Tanjug) – EU nije bila u mogućnosti da usvoji sankcije protiv odgovornih za nasilje u Belorusiji zbog stava Kipra da svoj glas da tek pošto se donese odluka o usvajanju mera protiv Turske zbog negzakkonitog bušenja u istočnom Mediteranu, navodi se u Savetu EU.

”Kipar se ne protivi sankcijama protiv Belorusije, ali traži primenu sankcija i protiv Turske”, navodi šef diplomatije EU Žosep Borel.

U Savetu EU ocenjuju da se radi o ”visokopolitičkom pitanju” koje će lideri EU morati da rešavaju na sastanku planiranom za 24 i 25. sepetembar u Briselu.

”Učiniću sve što mogu da se sankcije koje se odnose na Belorusiju usvoje na sledećem sastanku ministara spoljnih poslova. To je postala moja lična obaveza, a od toga zavisi i kredibilitet EU i zajedničke EU spoljne politike”, kaže Borel.

Šef diplomatije EU navodi da će EU će spustiti na niži nivo svoje odnose sa Minskom kada dosadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko preuzme funkciju na osnovu ”falsifikovanih rezulatata poslednjih izbora” koje Brisel nije priznao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar