U trendu

Kipar: SAD ukinule embargo na oružje, što se smatra istorijskom odlukom

Kiparski predsednik Nikos Anastasijades pozdravio je danas „istorijsku“ odluku SAD da potpuno ukinu embargo na oružje koji je decenijama pogadjao podeljeno mediteransko ostrvo, pod uslovom da Nikozija nastavi da sprečava pristup ruskim ratnim brodovima njenim lukama.

Vašington je uveo embargo na oružje za ceo Kipar 1987. u nadi da će ohrabriti ponovo ujedinjenje ostrva podeljenog od invazije turske vojske 1974, kao reakcija na državni udar nacionalista kiparskih Grka koji su želeli da pripoje ostrvo Grčkoj.

SAD su tako želele da spreče trku u naoružanju i ohrabre mirni dogovor izmedju grčke većine i turske manjine. 

Državni sekretar SAD Entoni Blinken juče je Kipru, zemlji članici EU, ukinuo trgovinske restrikcije vezane za oružje, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

„Radi se o istoriskoj odluci koja odražava razvoj strateških odnosa izmedju dve zemlje uključujući u oblasti bezbednosti“, objavio je danas kiparski predsednik Anastasijades na svom Tviter nalogu.

Američki zvaničnici bili su zabrinuti da bi embargo mogao da približi Kipar Rusiji pošto je Nikozija 2015. sa Moskvom potpisala sporazum kojim se dozvoljava ruskoj mornarici da koristi njene luke.

Američki Kongres je 2019. izglasao delimično ukidanje embarga oružje kojim se dozvoljava izvoz neubojite vojne opreme.

Pošto je potpuno ukinut embargo, Kipar treba da nastavi saradnju sa Vašingtonom i sa odbijanjem pristupa ruskim vojnim brodovima njegovim lukama za snabdevanje i održavanje, dodao je Prajs.

EU je zatvorila evropske luke za ruske brodove u okviru sankcija uvedenih Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar