U trendu

Kirbi demantuje tvrdnje Pekinga: Naši baloni ne lete iznad Kine

VAŠINGTON – Portparol Bele kuće za nacionalnun bezbednost Džon Kirbi demantovao je danas tvrdnje Pekinga da su helijumski baloni nadletali Kinu.

„Naši baloni ne lete iznad Kine. To nije istina, jednostavno apsolutno nije tačno“, rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

Kina je ranije saopštila da su američki baloni na velikim visinama leteli iznad kineskog vazdušnog prostora bez dozvole 11 puta, od početka januara 2022. godine.

Na pitanje kako je Kina reagovala na te letove, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je rekao da je odgovor Kine na takve incidente odgovoran i profesionalan, preneo je Rojters.

Pentagon je saopštio da je borbeni avion F-16 oborio u nedelju neidentifikovani objekat iznad jezera Hjuron u američkoj državi Mičigen na granici sa Kanadom.

Objekat je, kako se navodi, leteo u blizini američkih vojnih lokacija SAD i predstavljao je ne samo pretnju za civilno vazduhoplovstvo, već je bio i potencijalno sredstvo za nadzor.

To je bio četvrti objekat oboren iznad Severne Amerike u poslednjih nedelju dana, saopštila je guvernerka Mičigena Grečen Vitmer.

Neidentifikovani objekat na velikoj nadmorskoj visini bio je treći koji su oborili američki i kanadski borbeni avioni, nakon objekta veličine malog automobila u petak na obali Aljaske i letećeg objekta iznad Jukona u Kanadi u subotu.

Veliki balon za koji je Peking priznao da pripada Kini oboren je kod obala Južne Karoline 4. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar