U trendu

Kirbi: PR lakše da za neuspeh krivi BG, nego rukovodstvo

VAÅ INGTON – BivÅ¡i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da za reÅ¡enje pitanja Kosova moraju da postoje dve strane koje ÅŸele dogovor, i ocenio da nije uvideo da to ÅŸele ni PriÅ¡tina ni Beograd.

On je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je jedina validna nagrada za postizanje sporazuma članstvo u EU, ali da obe strane nisu spremne za to – Beograd jer nije ispunio sve kriterijume, PriÅ¡tina iako ima „snaÅŸne aspiracije“.

„Sa srpske strane – Srpska napredna stranka o tome pregovara godinama, uloga crkve u tome nije bila preterano korisna. Dok je kosovskoj strani bilo mnogo lakÅ¡e da za neuspeh krivi Srbiju nego pripadnike sopstvenih redova. Kosovo ima probleme sa korupcijom i deluje mi da je tamoÅ¡nje rukovodstvo viÅ¡e nego srećno da za odugovlačenje u postizanju sporazuma krivi Srbiju“, rekao je Kirbi.

Prema njegovim rečima, EU ne şeli Srbiju ukoliko ne bude rešeno pitanje Kosova.

„Srbija ne mora da voli Kosovo i Kosovo ne mora da voli Srbiju. Ali treba da nauče da toleriÅ¡u jedno drugo, jer se ljudi mogu slagati“, smatra Kirbi.

Govoreći o Aljbinu Kurtiju, čiji je pokret Samoopredeljenje osvojio najviÅ¡e glasova na nedavno odrÅŸanim izborima, Kirbi kaÅŸe da će biti potrebno da donese odluku o budućnosti Kosova, Å¡to podrazumeva da se preduzmu potrebni koraci da se dijalog sa Srbijom uspeÅ¡no okonča.

„Kurti je u pravu kada kaÅŸe da dijalog ne bi trebalo da bude centralna tema, ali je ključni element u postizanju svega ostalog. Dijalog je sredstvo za ostvarivanje uspeÅ¡ne ekonomije i stvaranja bolje zemlje“, rekao je penzionisani američki diplomata.

Kirbi je dodao da dijalog traje već 10 godina i da je prilika tu, nadohvat ruke veoma dugo, ali da je pitanje da li akteri ÅŸele da je iskoriste, zbog čega smatra da je specijalni izaslanik EU za dijalog Mirosalv Lajčak u pravu kada kaÅŸe da bi proces mogao da se okonča u narednim mesecima.

„Potrebno je formirati vlast na Kosovu, ali i da Beograd donese odluku da ÅŸeli to da reÅ¡i pre izbora 2022. I da pitanje bude zaključeno ove godine pre tog izbornog ciklusa, jer usred njega to se pitanje neće reÅ¡avati. Uzimajući u obzir Å¡ta se deÅ¡avalo prethodnih 10 godina, ne postoji poseban razlog zbog kojeg ne bi moglo da traje joÅ¡ 10“, kaÅŸe Kirbi.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, KIrbi ocenjuje da je Srbija dala brojna obećanja ali da ih nije ispunila i da ako vlasti u Srbiji ÅŸele da napreduju potrebno je da izvade spisak i iskreno kaÅŸe gde se trenutno nalaze, a ne da „ukazuju na to gde oni misle da se nalaze“.

Prema njegovoj oceni, najspornija reformska oblast u Srbiji trenutno je vladavina zakona čija se primena, kako kaşe, odnosi na medije, korupciju, izbore, ali i finansiranje izborne kampanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar