Kirbi: Promeniće se politika gde se mnogo govorilo a malo rad

VAŠINGTON – Bivši američki diplomata i ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da će u administraciji novog predsednika SAD Džoa Bajdena biti ljudi koji, kako je rekao, „poznaju Balkan i po dobru i po zlu“, i ocenio da će se promeniti politika za koju kaže da je mnogo govorila a malo radila.

Kirbi je za Glas Amerike, na pitanje da li je realno očekivati da nova administracija ima na Balkanu veću ulogu od prethodne, odgovorio da misli da je buduća administracija svesna da se suočava s million problema u svetu i da je Balkan jedan od njih.

„Poručiće da se na njih može računati u rešavanju problema. Ali je potrebno da budete ozbiljni“, poručio je Kirbi.

Prema njegovoj oceni, predsednik Srbije Aleksandar Vučih se „previše približio“ odlazećem predsedniku SAD Donaldu Trampu. „Možda ga je privuklo pominjanje scenarija promene granica – što dugo nije bilo obeležje američke politike“, dodao je Kirbi.

On je ocenio da su Srbija i sve ostale zemlje veoma značajne, ali je potrebno da shvate da je potrebno da naprave izbor.

„Sjedinjene Države će poručiti da je Evropska unija važna“, rekao je Kirbi i dodao da je potrebno da zemlje Zapadnog Balkana to uzmu u obzir.

Prema njegovom stavu, deluje da se Srbija nešto više okrenula prema Rusiji, i istakao da je njena budućnost u Evropi, a ne Rusiji, i da to ne bi mogla biti ni Kina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.