U trendu

Kirgistan:Džaparov podneo ostavku, sprema se za inauguraciju

BIŠKEK – Kirgistanska vlada koju vodi Sadir Džaparov je podnela ostavku uoči zvanične objave ishoda predsedničkih izbora održanih 10. januara u kojima je pobedio upravo Džaparov, saopštila je pres služba vrsioca dužnosti predsednika Kirgisatana Talanta Mamutova.

„Vršilac dužnosti predsednika Kirgistana, predsednik parlamenta Talant Mamutov je potpisao dekret kojim se ukidaju vlastodavna ovlašćenja premijera i vlasti“, navodi se u saopštenju koje je prenela agencija TAS S.

„S. N. Džaparov napušta poziciju premijera i njegova ostavka je usvojena, on je oslobođen dužnosti. Članovi vlade će ispunjavati obaveze dok se ne formira nova vlada na osnovu zakona republike. Zamenik Artem Novikov će biti privremeni premijer“, navodi se u dekretu.

Na jesen 2020. Džaparov je privremeno napustio poziciju šefa vlade i vršioca dužnosti predsednika kako bi učestvovao u predsedničkoj trci, a 10. januara je pobedio na izborima, osvojivši 79.2 odsto glasova.

Džaparovljeva inauguracija će se održati u Biškeku 28. januara, a vlasti su odlučile da ne pozovu zvaničnike drugih država da prisustvuju ceremoniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.