U trendu

Kirgistan: Parlamentarni izbori zakazani za 28. novembar

BIŠKEK – Predsednik Sadir Žaparov potpisao je danas odluku kojom se parlamentarni izbori u Kirgistanu zakazuju za 28. novembar 2021. godine.

Mandat poslanika aktuelnog saziva parlamenta istekao je prošle jeseni, ali zbog velikih protesta nakon izbora 4. oktobra 2020. godine, Izborna komisija odlučila je da poništi rezultate glasanja zbog masovnog podmićivanja birača, prenosi TAS S.

U početku su vlasti planirale održavanje parlamentarnih izbora u decembru 2020., a zatim u proleće 2021., a glasanje je kasnije odloženo za jesen.

Protesti nakon neuspelih parlamentarnih izbora u oktobru 2020. doveli su do promene vlasti u zemlji, pošto je tadašnji predsednik Soronbaj Ženbekov bio prinuđen da podnese ostavku, nakon što su samo četiri stranke prešle cenzus od sedam odsto za ulazak u parlament, od kojih tri blisko povezane sa njim.

Opozicione pristalice nezadovoljne rezultatima izbora potom su izašle na ulice, upale u zgradu vlade i parlamenta, a iz zatvora su oslobođeni razni politički zatvorenici, među kojima i sadašnji predsednik Žaparov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.