U trendu

Kirijakides: Nakon Kovida pandemija mentalnih problema građa

BRISEL, 11. oktobra ( Tanjug) – Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja (10. oktobra) iz EU poručuju da nakon 18 meseci života sa Kovidom pandemija izazova za mentalno zdravlje preplavljuje Evropu i najavljuju dodatna izdvajanja iz EU budzeta za projekte bobre protiv depresije, samoubistava i za modernizaciju usluga u oblasti mentalnog zdravlja.

„Građani širom EU i sveta pokazali su impresivnu otpornost i snagu suočeni sa nezapamćenom zdravstvenom krizom. Ali nakon 18 meseci života sa Kovidom-19 tiha pandemija izazova mentalnog zdravlja preplavljuje Evropsku uniju i šire, nesrazmerno pogađajući najugroženije”, kaže evropska komesarka za zdravlje, Stela Kirijakides.

Kirijakides u pisanoj izjavi navodi da su tokom pandemije Kovida radnici bili suočeni sa iscrpljujućim smenama, građani su živeli u izolaciji mesecima, mnogi su izgubili najbliže, kuće ili poslove, deca su ostala bez obrazovanja i socijalizacije, a došlo je i do porasta nasilja u porodicama.

”Svaki talas virusa nesumnjivo postavlja nove izazove mentalnom zdravlju svakog pojedinca. Pacijenti kojima je dijagnostikovan Kovid mogu biti u riziku od psihijatrijskih ili neurološke probleme. Mentalni uticaj Kovida seže u sve pore našeg društva”, dodaje Kirijakides.

Ona je pozvala EU da radi na izgradnji otpornijih zdravstvenih sistema, ali i da više ulaže u podršku mentalnom zdravlju i reši stigmu koja okružuje mentalne probleme građana.

Kirijakides najavljuje da će EU iz budzeta uložiti 7 miliona evra u projekte za sprečavanje depresije, samoubistva i za reformu zdravstvenog sistema koji će podržati transformaciju usluga mentalnog zdravlja ka pružanju usluga u zajednici koje su više usmerene na čoveka.

”Mentalno zdravlje uključuje naše emocionalno, socijalno i psihološko blagostanje. Mentalno zdravlje je sada važnije nego ikada ranije”, zaključila je Kirijakides.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.