U trendu

Kiril: Potpuno razumemo kako danas strada UPC

MOSKVA – Potpuno razumemo kroz kakva stradanja danas prolazi Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC), izjavio je danas patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

On je, posle liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, rekao da Ruska pravoslavna crkva razume da mitropolit UPC Onufrije i episkopat danas treba da postupe što je moguće mudrije kako ne bi zakomplikovali život svom verujućem narodu, prenosi Interfaks.

Kiril je istakao da pokušaji da bude prekinuta duhovna veza između Ruske pravoslavne crkve (RPC) i UPC nikada neće uspeti, navodi RIA Novosti.

„Ne možemo a da ne tugujemo zbog onog što se dešava u bratskoj Ukrajini“, istakao je Kiril i dodao da su „isti duhovi zlobe“ digli oružje protiv crkve, težeći ne samo da budu razdvojeni pravoslavni narodi Rusije i Ukrajine, već da između njih bude ne samo provalija, već jarak, sličan rovovima koji se koriste u ratu.

Sabor UPC proglasio je nezavisnost 27. maja.

Prema povelji UPC, objavljenoj na sajtu Ruske Crkve, njoj je „data nezavisnost i samostalnost u upravljanju u skladu sa Odlukom Arhijerejskog Sabora Ruske Pravoslavne Crkve od 25-27. oktobra 1990. godine“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar