U trendu

Kirilov: Ukrajina ima motiv da upotrebi „prljavu bombu“

MOSKVA – Ukrajina ima motiv da upotrebi „prljavu bombu“, kao i naučne, tehničke i proizvodne mogućnosti da je napravi, izjavio je danas načelnik snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov.

Kirilov je rekao da bi režim u Kijevu mogao da koristi radioaktivne supstance iz skladišta istrošenog nuklearnog goriva u nuklearnoj elektrani u Černobilju da napravi „prljavu bombu“, prenela je agencija TAS S.

„Ono što se može koristiti kao radioaktivna supstanca je uranijum oksid koji je deo istrošenih gorivnih elemenata koji se čuvaju u skladištima istrošenog nuklearnog goriva i kupatilima nuklearnih elektrana. Osim toga, mogle bi da se koriste radioaktivne supstance iz skladišta istrošenog nuklearnog goriva u Černobiljskoj elektrani“, kazao je Kirilov govoreći o opcijama Kijeva za pravljenje „prljave bombe“.

Takođe je upozorio da će radioaktivno ispuštanje iz nuklearne elektrane Zaporožje pogoditi skoro celu Evropu.

„Prognoza radijacijske situacije, koju su pripremili naši stručnjaci, a kasnije potvrdile relevantne evropske istraživačke organizacije, pokazuje da će radioaktivno ispuštanje uticati na skoro celu Evropu“, kazao je Kirilov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.