U trendu

Kišida predstavio svoj kabinet

TOKIO, 4. oktobra (Tanjug – Fumio Kišida, koji je danas zvanično izabran za stotog premijera Japana, predstavio je svoj kabinet.

Kišida, bivši ministar inostranih poslova, dugo je želeo da postane premijer, a vide ga kao čoveka kome je važan konsenzus, međutim, nedostaje mu široka popularnost, preneo je Rojters.

Kao šef diplomatije nadgledao je potpisivanje pakta sa Južnom Korejom o ženama koje su bile primorane da rade u japanskim bordelima za vreme rata i dogovorio posetu bivšeg američkog predsednika Baraka Obame Hirošimi.

Kišida je predstavio svoj kabinet u kome se nalaze članovi vladajuće stranke i saveznici bivšeg premijera Šinza Abea i bivšeg ministra finansija Tara Asa.

Novi ministar inostranih poslova je Tošimicu Motegi, jedan od retkih ministara u administraciji premijera Jošihide Suga koji je zadržao svoju funkciju.

Motegi (65) bio je ministar ekonomije i trgovine pre nego što ga je Abe imenovao za ministra spoljnih poslova prilikom rekonstrukcije vlade 2019. godine.

Nobuo Kiši (62), imenovan za ministra odbrane, je mlađi brat bivšeg premijera Šinza Abea, koji je radio u SAD, Australiji i Vijetnamu dok je bio zaposlen u jednoj trgovačkoj firmi pre nego što je ušao u politiku 2004. godine.

Poznat je po tome što je izrazio podršku reviziji Ustava, zabrinutosti zbog autoritativnog stava Kine i prijateljskim vezama sa Tajvanom.

Šunići Suzuki, imenovan za ministra finansija, ranije bio ministar zadužen za Olimpijske igre.

On je sin bivšeg premijera Zenka Suzukija i očekuje se da će nastaviti napore da uravnoteži rast potrošnje fiskalnom reformom.

Za novog ministra ekonomije i trgovine izabaran je Koiči Hagiuda (58) blizak saveznik bivšeg premijera Abea, koji je bio ministar obrazovanja od 2019. godine.

Ministarka za vakcine biće Noriko Horiuči (55) jedna je od tri žene u Kišidinom kabinetu.

Bila je bila zamenik ministra za životnu sredinu i državni ministar u Suginom kabinetu.

Za novog ministra ekonomske bezbednosti izabran je Takajuki Kobajaši (46) koji je započeo karijeru u Ministarstvu finansija koja je uključivala rad u Japanskoj ambasadi u SAD, pre nego što je ušao u politiku 2010. godine.

Bio je zamenik ministra odbrane pod Abeom.

Daiširo Jamagiva (53) novi ministar za revitalizaciju ekonomije, bio je zamenik ministra trgovine u Abeovoj vladi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar