U trendu

Kišida: Prioritet razvijanje vojske i povećanje niske stope nataliteta u Japanu

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je danas da se zemlja suočava sa najtežim bezbednosnim okruženjem u regionu od kraja Ddrugog svetskog rata i obećao da će razvijati vojsku prema nedavno usvojenoj bezbednosnoj strategiji za narednih pet godina i kasnije.

On je takodje rekao da će nastojati da preokrene brzi pad stope nataliteta da bi zemlja mogla da održi nacionalnu snagu.

Kišidina vlada je u decembru usvojila ključne bezbednosne i odbrambene reforme, uključujući i one o kapacitetima za kontranapad što je odstupanje od posleratnog principa zemlje da samo sledi politiku samoodbrane.

Japan navodi da je sadašnje rasporedjivanje raketnih presretača nedovoljno da ga odbrani od brzog napredovanja u naoružanju u Kini i Severnoj Koreji.

U govoru o politici vlade na početku ovogodišnjeg zasedanja parlamenta Kišida je rekao da prioritet treba dati aktivnoj diplomatiji ali da je za to potrebna  „odbrambena snaga da je podrži“.

On je rekao da je nova japanska bezbednosna strategija zasnovana na „realističnoj simulaciji“, dok se zemlja suočava sa „najoštrijim i najkompleksnijim bezbednosnim okruženjem od Drugog svetskog rata, i pitanja da li može da zaštiti živote ljudi u hitnoj situaciji“.

Cilj nove strategije je da se kontrolišu sve veće kineske teritorijalne ambicije, ali to je takodje osetljivo pitanje za mnoge zemlje u Aziji koje su bile žrtve japanske ratne agresije.

Kišida je rekao da je to „drastični zaokret“ u japanskoj bezbednosnoj politici ali da i dalje ostaje u okvirima pacifističkog ustava zemlje  i medjunarodnog prava.

Rekao je da se neće menjati japanski bezbednosni principi protiv nuklearnog oružja, za samoodbranu i miroljubiva politika zemlje.

Kišida je tokom ovog meseca obišao pet zemalja, ukjučujući SAD, da objasni novi odbrambeni plan Japana i da dalje razvije vojne veze sa svojim saveznikom SAD-om.

Japan planira da bezmalo udvostruči svoj budžet za odbranu u narednih pet godina, na 332 miijardi dolara, kao i da pojača kapacitete u sajber prostoru i obaveštajnoj sferi.

Deo tog budžeta će morati moguće da bude finansiran iz povećanja poreza i Kišida se već suočava sa kritikama opozicionih poslanika, pa čak i članova njegove vladajuće stranke.

Japan se takodje suočava sa kritičnim pitanjem smanjenog broja stanovništva.

„Ne možemo više gubiti vreme na politikama za decu i za podršku deci. Moramo ustanoviti ekonomsko društvo gde su deca na prvom mestu i preokrenuti stopu nataliteta“, rekao je on.

Broj stanovnika u Japanu, sada je 125 miliona,  opada poslednjih 14 godina i projektovano je da će pasti na 86,7 miliona do 2060. godine. Smanjenje broja stanovnika i starenje stanovništva imaju ogromne posledice za privredu i nacionalnu bezbednost.

Kišida je obećao da će podstaći finansijsku pomoć za porodice sa decom, uključujući više stipendija za školovanje i da će pripremiti plan do juna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar