U trendu

Kišida u Kijevu: Ruska invazija podriva međunarodni pravni poredak

KIJEV – Premijer Japana Fumio Kišida doputovao je danas u iznenadnu posetu Kijevu u trenutku kada u zvaničnoj poseti Moskvi boravi predsednik Kine Si Đinping nastojeći da promoviše predlog Pekinga za prekid sukoba u Ukrajini.

Predsednik vlade Japana je izjavio da je ruska invazija „sramota koja podriva temelje međunarodnog pravnog poretka“ i obećao da će nastaviti da podržava Ukrajinu dok se mir ne vrati „u prelepu ukrajinsku zemlju“, preneo je AP.

Kišida je prvi posleratni lider Japana koji je ušao u neku ratnu zonu, a zbog svojih pacifističkih principa podrška Japana Ukrajini ograničena je na nesmrtonosnu opremu i humanitarnu pomoć.

Japan je do sada izdvojio za Ukrajinu više od 7 milijardi dolara i prihvatio više od 2.000 raseljenih Ukrajinaca uprkos svojoj strogoj imigracionoj politici.

Nakon sastanka sa Kišidom, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao novinarima da je njegov tim predložio Kini sopstvenu formulu za postizanje mira, ali nije dobio odgovor iako je, kako je dodao „bilo nekih signala, ali ne i konkretnih predloga o mogućnosti dijaloga“.

U međuvremenu, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva ruska strateška bombardera nadletala Japansko more, u akciji koja se i izveštaju Rojtersa tumači kao „odgovor Rusije na Kišidinu posetu Ukrajini“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.