U trendu

Kišida za reformu UN: Poljuljan temelj međunarodnog poretka

NJUJORK – Japanski premijer Fumio Kišida rekao je u govoru pred Generalnom skupštinom UN da je razočaran zbog toga što Savet bezbednosti UN nije uspeo da odgovori na „rusku invaziju na Ukrajinu“ zbog prava Moskve na veto i zatražio da se sprovedu reforme koje će omogućiti UN da bolje brani globalni mir i poredak.

Kišida je u utorak ocenio da su UN nekada imale ključnu ulogu u održavanju svetskog mira, ali da je „temelj međunarodnog poretka trenutno prisilno poljuljan“, prenosi AP.

On je rekao da se „ruskom invazijom na Ukrajinu“ gaze filozofija i načela Povelje Ujedninjenih naroda i ideja da bi sve nacije trebalo da poštuju vladavinu prava.

„Moramo se suočiti sa realnošću da je integritet Ujedinjenih nacija ugrožen zbog ruske invazije na Ukrajinu“, rekao je Kišida.

On je naveo da je Japan posvećen tome da pruži veću podršku UN kako bi pomogao tom telu da ima veću ulogu u očuvanju globalnog mira i bezbednosti.

Obećao je i da će Japan iskreno slušati „male glasove“, a ne samo velikih zemalja, kako bi ojačao vladavinu pravu u međunarodnom društvu.

Kišida, koji je iz Hirošsime, prvog grada na koji je bačena atomska bomba, poručio je i da je posvećen stvaranju sveta bez nuklearnog oružja.

On je istakao da je „pretnja nuklearnim oružjema, a kamoli njegova upotreba, ozbiljna pretnja miru i bezbednosti međunarodne zajednice i nikada nehe biti prihvatljiva“, dodaje Rojters.

Kišida je rekao i da je spreman da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom kako bi rešili pitanja koja se tiču nuklearnog naoružanja i raketnog programa Pjongjanga, kao i pitanje otmice japanskih državljana pre više decenija i kako bi normalizovali diplomatske odnose.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.