U trendu

Kitarović: Tada nisi smeo da pominješ domoljublje. . .

ZAGREB – Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović učinila je gaf tokom 54. Festivala kajkavskih popevki u Krapini kada je za pesmu koja je nastala 2000. godine „Pod brajde“, izjavila da je nastala u vremenima „kada se nije smela pominjati Hrvatska, domovina, domoljublje…“.

„Moja šefica kabineta je Zagorka i ona uvijek insistira da se dolazi ne samo na Festival, već i da se što više posecuje Zagorje. I zato cHemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpevate onu prekrasnu popevku ‘Došel bum doma sel si bum pod brajde’, koju smo pevali s vojnicima u Avganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smela pominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje“, rekla je predsednica.

Ipak, pesma „Došel bum doma (Pod brajde)“ Rajka Sudoholcana, koji je autor muzike, teksta i jedan od aranžera, nastala je, prema podacima hrvatske Službe zaštite autorskih muzickih prava (ZAMP) 2000. godine, podseća N1 Zagreb.

Portal Indeks navodi da je to poslednji slučaj manipulacije istorijskim činjenicama predsednice Grabar Kitarović.

„Bilo da je reč o pozdravu ‘Za dom spremni’, nazivanju ustaških prebega u Južnu Ameriku domoljubima, guranju tadašnje Jugoslavije u zemlje iza ‘gvozdene zavese’, detinjstvu bez više vrsta jogurta – odnos predsednice prema prošlosti svodi se na besramno manipulisanje utvrđenim istorijskim činjenicama. I to uglavnom, u svrsi stvaranja paćeničkog narativa o hrvatskom društvu u vreme Jugoslavije“, piše Indeks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.