U trendu

KlakočarZupančič prva žena na čelu parlamenta Slovenije

LJUBLJANA – U Ljubljani je održana konstitutivna sednica novog saziva parlamenta na kojoj su potvrđeni mandati svih 90 novih poslanika i prvi put je za predsedavajućeg izabrana žena.

To će biti Urška Klakočar Zupančič, koju je predlozila stranka Pokret Sloboda izabrana glasovima 55 poslanika, dok je 25 bilo protiv, prenosi Hina.

Na početku poslanici su na poziv predsednika države Boruta Pahora minutom čutanja odali poštu žrtvama nesreće u hemijskoj fabrici Melanin u Kočevju.

U svom je obraćanju devetom skupštinskom sazivu od sticanja državne samostalnosti Pahor zahvalio odlazećem premijeru Janezu Janši i njegovoj vladi, poželeo je dobar rad novoizabranim poslanicima i da buduća vlada koju će formirati Robert Golob što pre počne sa radom.

S obzirom da je Golob na izborima 24. aprila sa svojom strankom Pokret Sloboda dobio uverljivu relativnu većinu (41 poslanika) i dogovorio koalicionu saradnju sa Socijaldemokratama (SD) i Levicom (L), Pahor je rekao da on kao predsednik države neće odugovlačiti s predviđenim rokovima koje mu daju ovlašćenja, nego da će predlog mandatara za sastav nove vlade uputiti u parlament nakon formalne konsultacije sa strankama već u ponedeljak 23. maja, navodi Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar