U trendu

Klaus: Austrijska koalicija pretnja Češkoj

BEČ – Bivši češki predsednik Vaclav Klaus smatra učešće stranke Zelenih u novoj austrijskoj vladi pretnjom za njegovu zemlju.

„Ta kombinacija u vladi je pretnja za nas. Austrijski Zeleni su opasni po nas“, rekao je Klaus u izjavi agenciji APA, ukazujući na antinuklearnu politiku Zelenih.

Češka, prema njegovim rečima, nema nikakvu dobru alternativu nuklearnoj energiji.

„Nemamo reke kao što ih ima Austrija ili nešto slično“, objasnio je on.

Rekao je da ne razume i kako će Austrija sprovesti energetski preokret ako teži da okrene leđa gasu, jer stare metode neće biti dovoljne da se pokriju energetske potrebe zemlje.

Klaus, koji se angažuje u više grupa koje se bore protiv širenja panike, upozorio je na opasnost „klima-alarmizma“.

„Panika ljudi kao što je kod Ursule fon der Lajen je smešna, neverovatna i iracionalna“, poručio je on, rekavši da ne preti nikakvo razaranje klime i da „ozbiljni podaci i analize“ to dokazuju, a da su ekstremne vremenske prilike danas više u fokusu javnosti.

Oštro je kritikovao i predviđenja katastrofa u vezi Bregzita, rekavši da je to smešno, jer je podela Čehoslovačke, to jest dve države, koje su bile snažnije povezane nego EU i Velika Britanija, bila mnogo veći korak, a nisu se dogodili predviđeni scenariji kao što je rast nezaposlenosti i kriza.

Izrazio je žaljenje što EU do sada nije uspela da se promeni.

„Potreban nam je radikalni preokret“, traži Klaus, dodajući da reforma EU mora biti dubinska kao u slučaju nakon pada komunizma.

EU mora, prema njegovorim rečima ponovo biti evropska zajednica i time se vrati u vreme pre sporazuma iz Mastrihta i Lisabona.

Smatra pokušaj produbljenja integracije, zajedničku valutu i Šengen pogrešnim.

„Iako nemam ništa protiv mogućnosti da od Praga do Beča putujem bez graničnih kontrola, cena je previsoka“, upozorio je Klaus na opasnost masovne imigracije.

Istakao je da je masovna imigacija „organizovana odluka“ i da Evropa mora da joj se suprostavi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar