najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Klaus traži plišanu revoluciju u EU protiv elita koje primaju izbeglice

Bivši predsednik Češke Vaclav Klaus ocenio je da će izbeglice i migracija uništiti Evropu i bez terorizma i da su jedino rešenje duboke društvene promene i pobuna masa, poput „plišane revolucije“ u Čehoslovačkoj, ali sada protiv evropske elite koja prima izbeglice.

„Sadašnju masovnu migraciju i migracionu krizu koja je usledila nisu izazvali imigranti, već evropski političari, u velikoj meri nemački. Ti političari, očigledno, zaista iskreno veruju u multikulturalnost, iako je teško shvatiti tu veru. Zar zaista žele da stvore nekakvog „homo briselarum“, napravljenog od imigranata?“, rekao je u ponedeljak uveče Klaus na mitingu nemačke desničarske „Alternative za Nemačku“ u Šverinu.

Klaus je takodje ocenio migracionu krizu kao seobu naroda i opasnu korupciju života Evropljana koja ugrožava njihov način življenja i tradicije i pozvao mase da se dignu protiv evropskih elita koje pozivaju u Evropu imigrante iz drugih kulturnih i verskih tradicija.

„Masovnu migraciju, koju nazivam seobom naroda, dugo sam označavao kao pretnju evropskoj civiizaciji i kulturi, pretnju slobodi i demokratiji i, ne kao poslednje po značaju, pretnju našem prosperitetu. Nikad nisam svodio problem migranata samo na terorizam. Ako se migracija drugih kultura i civilizacija nastavi ovim tempom, uništiće Evropu i bez terorizma“, rekao je Klaus.

Bivši češki predsednik, koji i u domovini vodi aktivnu kampanju protiv izbeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike, rekao je da je do nedavnih terorističkih napada smatrao da je argument terorizma pomalo trivijalan i jeftin, ali da je sada promenio mišljenje.

„Sada i vaša kancelarka (Angela Merkel) valjda uvidja da je terorizam neizbežni i sastavni deo migracije“, poručio je Klaus i pozvao Evropljane da se Evropljani u pobuni masa suprotstave evropskim elitama, navodeći da je Evropi „potrebna široka i duboka promena“.

„U vašem Štutgartskom programu vidi se zašto je ta promena bitna. Da se takve promene odigraju, potrebna je skoro pa revolucija i istinska pobuna masa, kako o njoj piše španski mislilac Ortega-i-Gaset. Nešto poput onoga što smo mi morali da učinimo 1989. godine“, zaključio je Klaus.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike