U trendu

Klimatska katastrofa: Lososi umiru u pregrejanim rekama, puni su rana (video)

Lososi u reci Kolumbiji bili su izloženi neverovatno visokim temperaturama vode za to područje, zbog kojih su im na telu izbile crvene lezije i bele gljivice. Do zagrevanja reke je došlo nakon rekordnog toplotnog talasa na severozapadu Pacifika.

U snimku koji je u utorak objavila neprofitna organizacija Columbia Riverkeeper videi se kako jato lososa pliva u pritoku reke. Tela su im prekrivena povredama koje su nastale kao posledica stresa i pregrejavanja.

Verovatno će umreti od bolesti i toplotnog stresa

Snimak je nastao kada je temperatura vode prešla 21 stepeni Celzijusa, što je smrtonosna temperatura za losose; naročito ako su joj izloženi tokom dužeg perioda, piše Gardijan.

Bret Vanden Heuvel, izvršni direktor organizacije Columbia Riverkeeper, rekao je da se ova situacija može uporediti s osobom koja pokušava da trči maraton na temperaturama većim od 38 stepeni Celzijusa.

Lososi koji se vide na snimku neće moći da se mreste i verovatno će umreti od bolesti i toplotnog stresa. Vanden Heuvel je rekao da su situaciju s toplotnim talasom pogoršale brojne brane koje već decenijama zadržavaju vodene tokove i time povišavaju temperaturu vode. Klimatske promene i nedavni smrtonosni toplotni talas jednostavno su situaciju doveli do krajnjih granica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar