U trendu

Klimatski protesti širom sveta, Greta Tunberg u Berlinu

BERLIN – Mladi širom sveta izašli su danas na ulice da traže hitne mere za sprečavanje katastrofalnih klimatskih promena, u najvećem protestu od početka pandemije kovida 19, a takvom skupu ispred zgrade Rajhstaga u Berlinu pridružila se i švedska ekološka aktivistkinja Greta Tunberg.

Okupljeni ispred nemačkog parlamenta zatražili su danas od političara da preduzmu snažnije mere za suzbijanje klimatskih promena, a širom Nemačke na sličnim skupovima više hiljada ljudi okupilo se u nekoliko gradova.

Jedna od najpoznatijih ekoloških aktivista ,Tunberg (18) obratila se berlinskom skupu i poručila da je glasanje važno, ali da mora da bude praćeno protestima koji vrše stalni pritisak na političare, prenosi Rojters.

Ona je rekla da je koncentracija CO2 u vazduhu najviša za poslednjih tri miliona godina istorije planete i da je jasnije nego ikada da nijedna politička partija ne čini ni dovoljno blizu onoga što je potrebno da bi se to promenilo.

„Još uvek možemo ovo da preokrenemo. Mi zahtevamo promenu i mi smo promena”, poručila je Tunberg uz ovacije okupljenih.

Ideja za globalni „klimatski štrajk“ inspirisana je solo protestom ove tinejdžerke u Stokholmu pre tri godine, a danas je od Japana i Indije, do Italije i Velike Britanije on održan usred ozbiljnih upozorenja naučnika da se planeta suočava sa opasnim porastom temperature, osim ako se emisije štetnih gasova drastično ne smanje u narednim godinama.

Nemački aktivisti nazvali su izbore u nedelju „glasanjem veka“, jer će po njima odluke naredne vlade uticati na napore zemlje u borbi protiv klimatskih promena u decenijama koje dolaze, a ovo pitanje je bilo glavna tema tokom izborne kampanje.

Nedaleko od mesta protesta dvojica mladih klimatskih aktivista nastavila su štrajk glađu, koji ima za cilj da natera političare da se javno obavežu o klimatskoj politici.

Hening Ješke (21) započeo je štrajk 30. augusta zajedno sa još sedam osoba koje su u međuvremenu odustale, da bi mu se nedavno pridružio još jedan štrajkač, a obojica su najavili da će protest eskalirati i da će početi da odbijaju uzimanje tečnosti od subote.

Štrajkači zahtevaju da socilademokrata Olaf Šolc, koji važi za najvećeg favorita na mestu sledećeg nemačkog kancelara, javno prizna da se zemlja suočava sa klimatskom vanrednom situacijom.

Zvaničnik nemačke Vlade rekao je da je pritisak mladih klimatskih aktivista već rezultirao konkretnim politikama poslednjih godina, od viših cena ugljenika, do milijardi evra koje su uložene u zelenije tehnologije.

„Imamo i novo raspoloženje u celom društvu, gde političari više ne moraju da objašnjavaju zašto nešto rade radi zaštite klime, već moraju da se pravdaju zašto ne štite klimu „, poručio je portparol nemačkog ministarstva životne sredine Nikolai Fihtner.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.