U trendu

Klintonova kritikovala američki sporazum sa Avganistanom

NJUJORK – Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton upozorila je da u američki plan da se okonča 18-godišnji rat u Avganistanu moraju da se uključe lokalne uprave i žene, jer bez njih sporazum koji je Vašington potpisao s talibanima ne može uspeti.

Govoreći na skupu u UN o pravima žena Avganistana, Klintonova je rekla da su Avganistanke danas s pravom uplašene da će napredak koji je postignut uz američku pomoć biti kratkog veka ako se žuri da se postigne sporazum koji ionako neće opstati, preneo je juče Rojters.

Savet bezbednosti UN bi trebalo da se izjasni do kraja dana o rezoluciji koju su podnele SAD i u kojoj se pozdravljaju „značajni koraci ka završetku rata i otvaranju unutaravganistanskih pregovora“ što je postignuto zahvaljujući odvojenim sporazumima Vašingtona s talibanima i vladom Avganistana.

U nacrtu rezolucije, prema pisanju Rojtersa, naglašava se da je uključivanje žena, mladih i manjina značajno kako bi se obezbedila zaštita njihovih osnovnih prava.

U nacrtu američke rezolucije izražava se „spremnost da se nakon početka unutaravganistanskih pregovora razmotri revizija sankcija UN prema talibanima“.

Iz diplomatskih izvora se saznaje da nije izvesno da li će svih 15 članica SB glasati za ovu rezoluciju.

Avganistanu preti politički haos zbog sukoba brojnih frakcija.

Tokom ceremonije inauguracije presednika Ašrafa Ganija izveden je raketni napad, a i njegov rival Abdulah Abdulah održao je svoju ceremoniju inauguracije.

Obojica polažu pravo na položaj predsednika pozivajući se na rezultate spornih izbora prošlog septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.