U trendu

Klub Bošnjaka uložio veto na predlog izbornog zakona BiH

SARAJEVO – Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, uložio je veto na Predlog zakona o izmenama i dopunama Izbornog zakona BiH, o kojem se danas po hitnom postupku raspravlja na sednici Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Pošto juče nije održana sednica zbog nedostatka kvoruma, danas su delegati HDZ-a i SNSD-a glasali za predlog Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda, dok su delegati SDA, SBB-a i SDP-a, koji juče nisu došli na sednicu, bili protiv, javila je RTRS.

Nakon što neki od klubova proglasi neku odluku štetnom po vitalni nacionalni interes, kao što je to danas učinio Klub Bošnjaka, predsedavajući Doma naroda PS BiH saziva zajedničku komisiju, koju čine po tri delegata iz klubova Bošnjaka, Hrvata i Srba, koja će pokušati da reši ovo pitanje.

U slučaju da ne postignu saglasnost, predmet će po hitnoj proceduri biti upućen Ustavnom sudu BiH.

Nakon jučerašnje otkazane sednice, vladajuća trojka (SDA, HDZ i SNSD) naišla je na kritike Ambasade SAD i Evropske unije, navodi portal Klix.

HDZ je kritikovan jer su, uz podršku SNSD-a, neprimereno iskoristili hitnu proceduru kako bi podneli „uzmi-ili-ostavi prijedloge“ izborne reforme za koje je ranije zaključeno da su u suprotnosti s pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU, a SDA jer je bojkotovala sednicu. Nakon toga, delegati iz SDA i SBB-a danas su se pojavili na sednici.

Predsednik SDA i zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, Bakir Izetbegović, rekao je danas da je HDZ-ov predlog Izbornog zakona – nakaradan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar