Knin: Obeležavanje Oluje u Kninu uz posebne mere

KNIN – U Kninu je sve spremno za doček hrvatskog državnog vrha na današnje centralno obeležavanje Dana pobede i 25. godišnjice vojno policijske akcije Oluja, koje će ove godine biti održano uz epidemiološke mere i prvi put uz prisustvo predstavnika Srba u Hrvatskoj, potpredsednika vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke Borisa Miloševića.

Milošević je, inače, donedavni predsednik Srpskog narodnog veća (SNV), prema čijim podacima je tokom ove završne akcije etničkog čišćenja iz Hrvatske proterano 200.000 Srba, a ubijeno gotovo 2.000.

Obeležavanje u Kninu će ove godine biti u smanjenom obimu I uz neuobičajeno povećane bezbednosne mere.

Centralni gradski trg je blokiran sa dve strane, a zvanice će pre ulaska u ograđeni prostor dobiti majice, koje je za tu priliku posebno dizajniralo Ministarstvo odbrane.

Deo pripadnika HOS je, međutim, ranije najavio da će u Knin doći sa svojim crnim majicama, na kojima će biti odštampan njihov grb sa utisnutim ustaškim pokličom “za dom spremni”.

Na Kninskoj tvrđavi će biti samo učesnici programa, dok će zvaničnici sa glavnog kninskog trga preko videozida pratiti dizanje hrvatske zastave I čitanje imena poginulih pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih snaga u Oluji.

Srpske žrtve se ni juče, uoči manifestacije, nisu pominjale.

Biće položeni venci i zapaljene sveće na Spomeniku hrvatske pobede Oluja 95, a sa Kninske tvrđave biće ispaljeno 25 počasnih plotuna, dok će prostor preletati borbeni avioni MiG 21.

Govor na glavnom trgu Ante Starčević održaće predsednik Zoran Milanović, predsednik vlade Andrej Plenković, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković I predstavnik udruženja proizašlih iz Domovinskog rata, penzionisani general Ante Gotovina.

Tokom večeri na Tvrđavi će biti priređen vatroment i održan koncert bez publike koji će prenositi televizija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.