U trendu

Ko je Džil Bajden, bivša Druga i buduća Prva dama

VAŠINGTON – Supruga Džoa Bajdena, koji je danas, na osnovu projektovanih rezultata pobedio na predsedničkim izborima u SAD, Džil Bajden (69) dobro je poznata javnosti, budući da je obavljala dužnost tzv. Druge dame od 2009. do 2017. godine, dok je njen suprug bio potpredsednik SAD.

Buduća Prva dama, profesorka engleskog jezika Univerziteta u Virdžiniji, ujedno će postati i prva Prva dama koja ima plaćeni posao i koja će nastaviti da ga obavlja.

Rođena je 1951. u Nju Džerziju, kao najstarija od pet sestara, a odrastala je u Pensilvaniji.

Za Džoa Bajdena se udala 1977. godine, koji je tada bio udovac sa dvoje dece, a pre njega je bila u braku sa Bilom Stivensom, bivšim univerzitetskim fudbalerom.

Od 1993. do 2008. godine radila je kao profesor engleskog jezika i instruktor za pisanje na koledžu u Delaveru, a od 2009. godine predaje engleski na koledžu u Zapadnoj Virdžiniji.

Poseduje dve magistarske titule i doktorat, koji je odbranila 2007. na Univerzitetu u Delaveru.

Ona je i osnivač neprofitne organizacije koja se bavi zaštitom zdravlja dojki, a sa bivšom prvom damom Mišel Obamom osnovala je inicijativu „Joining Forces“ koja pomaže vojne veterane i njihove porodice.

Bajden je 2012. godine objavila je knjigu „Don’t Forget, God Bleš Our Troops“ zasnovanu na iskustvu njene unuke, koja je odrasla u vojnoj porodici.

Džil Bajden se smatra i najvećom podrškom svom suprugu, sa kojim je u braku više od 40 godina, a ranije je izjavila da ju je sadašnji suprug prosio pet puta pre nego što je prihvatila, prenosi Ivning standard.

Ona je pomagala suprugu da podiže sinove iz prethodnog braka, od kojih je jedan preminuo od tumora mozga, a zajedno imaju ćerku koju su dobili 1981. godine.

Džil Bajden za sebe voli da kaže da je doživotni predavač i da „predavanje nije ono što radi, već – ona sama“.

Smatra se jednim od najvažnijih političkih, a pre svega ličnih savetnika supruga.

Kako navodi Ivning standard, bila je skeptična u vezi sa njegovom kandidaturom za predsedničke izbore 1988. ali ga je podržala u izbornoj trci 2008. godine.

Budući da ne namerava da odustane od posla predavača, veruje se da tako može da modernizuje ulogu Prve dame.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.