U trendu

Ko je novoizabrani lider SNP-a, prvi muslimanski lider Škotske

EDINBURG – Novoizabrani predsednik vladajuće Škotske nacionalne partije Humza Jusaf (37) prvi je muslimanski lider Škotske, iako je iskusan ministar pred kojim je težak zadatak ujedinjenja te partije u vezi sa ponovnim organizovanjem referenduma za nezavisnost.
Jusaf će biti prvi musliman koji vodi jednu državu u zapadnoj Evropi, preneo je Rojters.

„Mi ćemo biti generacija koja donosi nezavisnost Škotske“, rekao je Jusaf u Edinburgu nakon objavljivanja rezultata.

Jusaf je rođen u Glazgovu, gde je diplomirao političke nauke, nakon čega je radio kao pomoćnik poslanika škotskog parlamenta pre nego što je sam izabran za poslanika 2011. godine.

Jusafov otac je poreklom iz Pakistana i došao je u Škotsku 1960-ih, dok mu je majka rođena u Keniji u porodici južnoazijskog porekla.

On je za Nacionalne novine rekao da bi nezavisna Škotska u prvih pet godina trebalo da razmotri da li treba da se udalji od monarhije i da ima izabranog šefa države.

Jusaf je prvi put imenovan za pomoćnika ministra 2012. godine kada je bio najmlađi član i prvi pripadnik etničke manjine u škotskoj vladi.

Ušao je u kabinet 2018. godine kao sekretar za pravosuđe, a u maju 2021. postao je ministar zdravlja.

Jusaf je na udaru kritike zbog stanja u sektoru zdravstva, a on je najavio da će se angažovati da povrati poverenje biračkog tela.

Na funkciji predsednika SNP-a nasledio je Nikol Sterdžen koja je podnela ostavku u februaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar