U trendu

Ko je talibanski ministar Hakani koga FBI naziva teroristom?

JERUSALIM – Talibani su za ministra policije privremene vlade Avganistana postavili Sirađzudina Hakanija, koga američki FBI traži i donedavno je nudio nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja.

Hakani je visoki zvaničnik talibanskog pokreta, a takođe i vođa organizacije koja je u SAD proglašena terorističkom – Hakani mreže, preneo je DŽeruzalem post.

Na sajtu FBI se nudi pet miliona dolara za informaciju o njemu i koriste se crteži na kojima je prikazano kako bi mogao da izgleda.

Uz oznaku „najtraženiji“, sajt FBI dodaje da je označen kao globani terorista i da se smatra naoružanim i opasnim.

DŽeruzalem post navodi i da su sada njegov izgled i lokacija poznati.

„Americi očigledno nedostaju detalji o Hakaniju, recimo, kada je rođen. Ali to nije bilo problem za teorističkog lidera dok se uzdizao u hijerarhiji. Izveštaji kažu da njegova organizacija, ne samo da je ozloglašena teroristička grupa, već ima veze i sa ostalim ekstremistima, pa i sa Al Kaidom“, navodi se u tekstu DŽeruzalem posta.

Hakani bi sada mogao da ima sopstveni medijski tim, sa fotografima i saradnicima koji bi popravili njegovu sliku na Zapadu.

„Nije jasno zbog čega Vašington nastavlja da se pretvara da ne zna kako on izgleda i gde se nalazi“, dodaje list.

SAD navode da se „Sirađzudin Hakani traži zbog povezanosti sa napadom na hotel u Kabulu 2008. godine, kada je ubijeno šest osoba, uključujući i američkog državljanina“.

„Veruje se da je koordinisao i učestvovao u pograničnim napadima na trupe SAD i saveznike, a Hakani je takođe navodno umešan u pokušaj ubistva avganistanskog predsednika Hamida Karzaija, 2008. godine“, dodaje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.