U trendu

Ko je u timu za preispitivanje teksta TU sa SPC

PODGORICA – Dekan Pravnog fakulteta Aneta Spaić, direktorka Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević i članica Upravnog odbora Udruženja pravnika Ana Stanković Mugoša, pozvane su u ekspertski tim koji bi trebalo da analizira ustavnost i zakonitost Temeljnog ugovora pre njegovog potpisivanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), pišu podgoričke Vijesti.

Njima je poziv za članstvo u tom timu stigao dan nakon što su premijer Dritan Abazović i predsednik države Milo Đukanović na zajedničkom sastanku dogovorili da se odradi dodatna stručna provera ugovora i otklone nedoumice u vezi sa ovim ugovorom.

Pozivajući se na svoja sazna Vijesti pišu da je Spaić i Gorjanc-Prelević u ekspertski tim pozvao Đukanović.

Premijer Abazović juče nije želeo da govori o imenima koja bi trebalo da budu u ekspertskom timu, navodeći da bi oni mogli da dođu s Univerziteta, iz Udruženja pravnika, iz Notarske komore…

Naveo je da njihov rad neće biti oročen, ali da “stvari treba da se rešavaju brzo”, a sagovornik lista kaže da će ekspertiza biti oročena do kraja jula

Abazović je ostao pri stavu da je sa Temeljnim ugovorom sa SPC sve u redu i kako treba i da ne vidi nikakvu prepreku da stručnjaci daju još neko mišljenje.

”Tvrdim da je sve ok. Nemamo ambiciju da stavimo potpis na nešto što je protivustavno, ali ni da podlegnemo pritisku”, poručio je premijer.

Ostaje, međutim, nejasno kakva procedura očekuje usvajanje ovog dokumenta ukoliko u njega budu unesene neke izmene.

Prema tumačenju pojedinih pravnika, izmenjeni tekst bi trebalo da bude upućen SPC na izjašnjavanje, a ako izmene buduprihvaćene, o ugovoru će morati ponovo da glasa vlada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar