U trendu

Koji narodi su najspremniji da brane otadžbinu: Iznenadićete se na kom mestu se nalaze Srbi

Oko 46 odsto građana Srbije bi, ako bi došlo do rata, bilo spremno da se bori i rizikuje život za svoju zemlju, rezultat je istraživanja javnog mnjenja agencije Galup i kompanije za istraživanje tržišta „Vorldvajd indipendent netvork“, sprovedenog u 64 zemlje svijeta, u kojem se naša zemlja našla na 38. poziciji.

U globalnom proseku, 61 odsto ispitanika odgovorilo je da bi bilo spremno da se bori za svoju zemlju, dok je 27 procenata odgovorilo suprotno.

Očekivano, znatno veći postotak muškaraca nego žena globalno je odgovorio da je spreman da se bori — 67 odsto, ali je zanimljivo i da je i većina žena odgovorila potvrdno — 52 procenta, navodi se u rezultatima istraživanja koje je preneo portal Indeks.

Međutim, utvrđene su znatne razlike među zemljama, odnosno među globalnim regionima.

Najviši postotak onih koji su spremni da se bore se za svoju zemlju je na Bliskom istoku i u severnoj Africi — njih 83 odsto, dok je najniži u zapadnoj Europi — 25 procenata.

U velikom istraživanju ispitano je 62.398 osoba širom sveta, s uzorkom od oko 1.000 osoba za svaku zemlju.

Istraživanje sprovedeno 2014. na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata otkrilo je zanimljive razlike među zemljama koje su nakada bile u ratu.

Japanci, na čiju zemlju je jedini put u istoriji čovečanstva bačena atomska bomba i koji su u Drugom svetskom ratu bili poznati po ratnicima kamikazama, prema istraživanju su najmanje skloni da se bore za svoju zemlju među svim ispitanicima — njih samo 11 odsto.

Postotak Japanaca spremnih za rat više je nego dvostruko manji od Britanaca (27 procenata) i Francuza (29 odsto).

Japan na dnu liste slede Holandija (15 odsto), dok su treći Nemci — samo 18 procenata.

Najspremniji da se bore za svoju zemlju su Marokanci i građani Fidžija — njih po 94 odsto.

Slede Pakistanci (89 odsto), Vijetnamci (89 odsto), građani Bangladeša (86 odsto), Azerbajdžanci (85 procenata) i stanovnici Papue Nove Gvineje (84 odsto).

Hrvatska nije bila među zemljama u kojima je sprovedeno istraživanje, ali neke druge zemlje bivše Jugoslavije jesu.

Među njima je najviše volje za odlazak u rat među ispitanicima na Kosovu (58 odsto), zatim u Bosni i Hercegovini (55 odsto), u Srbiji (46 procenata) i Severnoj Makedoniji (38 odsto).

Znatna varijacija postoji i među verama.

Muslimani su najspremniji za rat — njih 78 odsto. Slede hinduisti (77 procenata), zatim budisti (66 odsto), a nakon njih, ateisti i agnostici (57 procenata).

Među hrišćanima su najratoborniji pravoslavci (53 odsto), ali katolici su odmah iza njih (52 posto), dok su protestanti voljni da ratuju u manjini (48 odsto). Oko pola ispitanij Jevreja spremno je da ratuje, njih 51 procenat, dodaje se u istraživanju.

(Sputnjik)

2 komentara
  1. Tetka Aleksandra Vulina i Misa Banana

    Ratovati znači: boriti se za onog, koji te jebe. US Army je rezervisana za najsiromašniji, i najviše zaostao soj stanovništva, koji nem nikakih drugih šansi osim da stekne beneficije kroz vojsku i da im onda kada ih neko sretne na ulici kaže: „Thank you for your service.“. A od ptsd-a gotovo svaki dan neki od veterana se odluči na samoubistvo. A naši Solunci, za koje se danas prave silne komemoracije, su bili dovedeni do prosjačkog štapa nakon Velikog rata. Špekulanti, koji su vojsci prodavali trulo konjsko meso su postali industrijalci i bogataši i jebivetri, koji su po klubovima igrali charlston, uživali u opijumu i jebanju starleta i ostalog šljama. I to nije prvi a ni poslednji put u istoriji. Narodu samo treba da se izdrka nacionalni kurac i spreman je na sve. Da mu se kaže da je nebeski. U vojsku idu idioti.

  2. FILIP

    Iz gore iznetih rezultata ankete,moze se lako videti,da sto je zemlja zaostalija u svakom pogledu,u takvim zemljama je najveci broj onih,koji su „spremni“ da brane svoju zemlju. Sto su ljudi obrazovaniji,to su malo,ili ni malo spremni da „brane“ svoju zemlju.Nesreca je u tome,sto ratove u „ime“ svog naroda,objavljuju neodgovorne vodje drzava,a u rat idu obicni gradjani,koje niko ne pita za misljenje,da li je taj rat „odbrambeni“,kako svaki politicari zele da ubede svoj narod.!

Napišite komentar