U trendu

Kolumbija: 13 mrtvih u Kaliju, neke smrti povezane s protestim

BOGOTA – Najmanje 13 ljudi poginulo je u kolumbijskom gradu Kaliju, epicentru demonstracija širom zemlje, a mnogi od tih smrtnih slučajeva možda su povezani s protestima, izjavio je danas gradonačelnik Horhe Ivan Ospina.

„Ovaj kobni dan značio je vrlo veliki broj smrtnih slučajeva, ali još uvek ne možemo reći da li su sve smrti od 28. maja u potpunosti povezane sa protestima“, saopštio je u suboru Ospina u video poruci, prenosi Rojters.

Pored 13 smrtnih slučajeva koje je prijavilo državno tužilaštvo, prijavljeno je i da su 34 osobe povređene, dodao je Ospina.

Vlada je povezala 17 smrtnih slučajeva civila i smrt dva policajca sa protestima koji su započeli 28. aprila, dok organizacije za zaštitu prava kažu da su snage bezbednosti ubile na desetine civila, navodi Rojters.

Protesti su prvobitno bili protiv sada povučene poreske reforme, ali su se od tada proširili.

Nemiri su takođe pritisnuli vladu da odlaže zdravstvenu reformu i podstakli ostavku bivšeg ministra finansija Alberta Karaskuile.

Najmanje pet smrtnih slučajeva u petak direktno je povezano sa protestima, rekao je ranije danas gradski sekretar za bezbednost Karlos Rohas.

Potvrda uzroka smrti očekuje se danas, rekao je predstavnik državnog tužilaštva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.