U trendu

Komersant: Putin ponudio Bajdenu ruske baze u central. Aziji

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin ponudio je u junu američkom predsedniku Džou Bajdenu da koristi ruske vojne baze u centralnoj Aziji za prikupljanje informacija iz Avganistana, izvestio je danas ruski dnevnik „Komersant“.

U retkoj ponudi tokom perioda hladnih odnosa između Vašingtona i Moskve, Putin je 16. juna predložio tokom razgovora sa Bajdenom u Ženevi da se koordinišu oko Avganistana i ruske baze u Tadžikistanu i Kirgistanu stave u „praktičnu upotrebu“, preneo je „Komersant“ pozivajući se na neimenovane izvore.

List je naveo da bi to moglo podrazumevati razmenu informacija dobijenih pomoću dronova, ali da američka strana nije konkretno odgovorila, preneo je Rojters.

Ranije ovog meseca, Rojters je izvestio da je Bajdenova administracija razgovarala sa Kazahstanom, Tadžikistanom i Uzbekistanom o privremenom prihvatanju hiljada Avganistanaca koji su radili sa američkim snagama i koji se sada suočavaju sa pretnjama talibana, pozivajući se na tri izvora, koja imaju saznaja o tome.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da su povlačenje SAD i NATO iz Avganistana učinili političku i vojnu situaciju neizvesnijom, što je zauzvrat pogoršalo terorističku pretnju u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.