U trendu

Komisija UN: Nema dokaza da je Rusija počinila genocid u Ukrajini

ŽENEVA – Specijalna istražna komisija Ujedinjenih nacija saopštila je danas da nije pronašla dokaze da jre Rusija počinila genocid u Ukrajini, ali da su registrovana brojna kršenje ljudskih prava.

Šef Komisije Erik Mose rekao je novinarima da je jenjegov tim pratio dokaze i da je bilo „nekih aspekata koji bi mogli da pokrenu pitanja o mogućem genocidu“, prenosi Rojters.

U izveštaju se navodi da je Rusija je počinila brojne zločine u Ukrajini kao što su ubistva civila, mučenje i deportacija dece.

Komisija u izveštaju tvrdi i da su ruske snage izvele „nasumične i disproporcionalne“ napade na Ukrajinu, da su pribegavale mučenju, ubijale civile van ratišta i da nisu preduzele mere da zaštite ukrajinsko stanovništvo.

Izveštaj, zasnovan na razgovorima sa više od 500 osoba, satelitskim snimcima i obilascima pritvora i grobnica, objavljen je u trenutku kada se očekuje da Međunarodni krivični sud u Hagu zatraži hapšenje ruskih zvaničnika zbog prinudne deportacije dece u Ukrajini i napada na civilnu infrastrukturu.

Rusija demantuje optužbe da je odgovorna za zverstva ili da namerno napada civile u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar