U trendu

Komisije BG/HR: Intenzivirati saradnju u cilju ostvarivanja prava porodica nestal

ZAGREB – Predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije Veljko Odalović danas je u Zagrebu imao bilateralni sastanak sa članovima Povjerenstva za zatočene i nestale Vlade Hrvatske, predvođenim predsednicom Ivonom Paltrinijeri, a raspravljalo se o otvorenim pitanjima i zahtevima obe strane.

Analizirani su i odnosi tela nadležnih za traženje nestalih i dogovorene predstojeće aktivnosti, navodi se u saopštenju Komisije za nestale Vlade Srbije i naglašava da je pitanje rešavanja preostalih slučajeva nestalih jedno od ključnih nerešenih pitanja u bilateralnim odnosima dveju zemalja, a da je održani sastanak još jedan u nizu uloženih napora u razmeni informacija.
„Obe strane naglasile su potrebu otvorenog dijaloga u skladu sa humanitarnom dimenzijom pitanja nestalih i složile se o potrebi daljeg inteziviranja bilateralne saradnje u skladu sa zajedničkim ciljem – osiguranja prava na istinu članovima porodica nestalih“, zaključeno je u Zagrebu gde je dogovoreno da naredni sastanak bude u martu.
Komsije navode da će u međuvremenu nastaviti rad na prikupljanju saznanja o otvorenim pitanjima i zahtevima obe strane.
U službenim evidencijama Komisije još se kao nestalo vodi 1.562 ljudi nestalih u vezi sa oružanim sukobima u Republici Hrvatskoj.
U skladu sa značajem koje pitanje nestalih lica ima za porodice koje su ostale iza nestalih lica, ali i na društvo u celini, Komisija za nestala lica u saradnji sa nadležnim organima Republike Srbije nastavlja da holističkim pristupom preduzima sve napore kako bi se rasvetlila sudbina preostalih slučajeva nestalih lica.
Sastanak komisijia republika Hrvatske i Srbije danas je u Zagrebu nastavljen nakon duge pauze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar