U trendu

Kompanija Sanofi dobila odobrenje EU za buster dozu vakcine

PARIZ – Francuska kompanija Sanofi danas je saopštila da je dobila odobrenje Evropske unije za svoju buster dozu vakcine protiv kovida, koja je nakon dugog razvoja zajednički napravljena sa britanskim partnerom GSK, zbog čega su ovi partneri zaostali za sada dominantnim snabdevačima vakcina.

Cepivo Vid Previtin Beta može se dati ljudima koji su već prošli primarnu vakcinaciju od drugih odobrenih vakcina, saopštili su francuski proizvođač lekova i Evropska agencija za lekove u odvojenim saopštenjima, preneo je Rojters.

Pošiljke su spremne za distribuciju u evropske zemlje u skladu sa ugovorima o kupovini unapred, navodi se u saopštenju kompanije Sanofi, koja je ranije navela da su Evropska unija i Britanija naručile 75 miliona doza vakcine.

Vakcina je zasnovanana laboratorijskim virusnim proteinima, koje obezbeđuje Sanofi, i pomoćnom sastojku iz GSK-a, koji povećava imuni odgovor.

Navodi se da Sanofijev buster sadrži površinske proteine varijante Beta koronavirusa, koji je prvi put identifikovan u Južnoj Africi sredinom 2020. godine, da bi ga tokom 2021. zamenila Delta, a kasnije Omikron.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar