U trendu

Komšić: Blokade mogu da se odraze na budućnost BiH

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je u nedelju da destabilizacija BiH može da predstavlja opasnost, ne samo za region, već i za čitavu Evropu i izrazio uverenje da će BiH postati članica EU i NATO.

Komšić je na simpozijumu „Evroatlantska perspektiva Bosne i Hercegovine“, koji je organizovao visoki predstavnik Kristijan Šmit, rekao da „retrogradne politike nastoje blokadama da zaustave realizaciju“ tih ciljeva, prenosi Klix.ba.

„Te blokade, kao što ste i sami rekli, nisu izraz političke mudrosti nego političke slabosti“, rekao je Komšić.

On je ocenio da diplomatski odgovor na, kako je naveo, „aktuelne blokade, koje se mogu odraziti na ukupnu evroatlantsku perspektivu i budućnost BiH“, mora da bude odlučan i nedvosmislen.

„Evropatlantska perspektiva BiH nije samo u interesu naše države nego u opštem interesu mira i stabilnosti u čitavom regionu, pa i u celoj Evropi“, rekao je Komšić.

Tvrdi i da je zajednički politički interes EU i BiH zaustavljanje, kako se izrazio, „nazadnih političkih namera onih političkih snaga koje ne priznaju međunarodne konvencije i postupaju suprotno od opšteg interesa svih koji žele mir, sigurnost i stabilnost“.

„U Predsedništvu BiH imate partnera koji će predano raditi na ispunjavanju međunarodno preuzetih obaveza države BiH uprkos tome što jedan od članova Predsedništva BiH te obaveze smatra, najblaže rečeno, fakultativnim“, rekao je Komšić aludirajući na srpskog clana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

On je izrazio uverenje da Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) „može biti faktor koji će pomoći BiH u procesu evroatlantskih integracija“ ukoliko njen angažman, kako je naveo, bude prožet doslednim zastupanjem pozitivnog nasleđa OHR-a „koje se pre svega ogleda u setu zakona koji su omogućili minimum demokratije u BiH“.

Komšić tvrdi i da je evroatlanska perskektiva ključni spoljnopolitički prioritet BiH.

„Prihvatanjem obaveza za realizacijom 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u Evropskoj uniji i usvajanjem Programa reformi koji se tiče NATO integracije, BiH je trasirala svoj evroatlantski put“, rekao Komšić.

On je zaključio da će BiH ukoliko, kako je naveo, ispunjavanje preuzetih obaveza bude išlo predviđenom dinamikom, u budućnosti postati članica NATO i EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.