U trendu

Komšić i Džaferović: BiH već ima stav o Ukrajini

SARAJEVO – Predsedavajuci Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da je srpski član Predsedništva Milorad Dodik na današnjoj sednici tražio da se raspravlja o situaciji u Ukrajini, ali da su on i bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović bili protiv te tačke dnevnog reda, nakon čega je Dodik napustio sednicu, prenosi Klix.ba.

Komšić je kazao i da je jasno kakva je spoljna politika BiH vezano za situaciju u Ukrajini, ali da je ipak Ministarstvo spoljnih poslova BiH zatražilo stav kabineta Predsedništva BiH, ukljucujuci i kabinet Milorada Dodika.

„Džaferovic i ja smo svaki put glasali, ali Dodikov kabinet se nije udostojio odgovoriti, ni „da“ ni „ne“. Tehnicki, Dodik se nije oglasio, iako se ponovo tražio stav zbog ‘mira u kuci'“, rekao je Komšić u vezi s pridruživanjem izjavi EU o situaciji u Ukrajini.

Komšić je istakao i da stav Predsedništva BiH postoji.

„Nije da smo u vakuumu. Postoji jasan stav. Ako želite da menjamo stav, dođite s takvim predlogom. To je legitimno i ja to poštujem“, naglasio je.

Komšić je rekao da je samo potrebno držati se Ustava BiH, akata i usvojenih strategija.

„Sve ostalo je ucena po onoj ‘ako nece biti kako ja hocu, nece biti nikako'“, zakljucio je.

Komšić je preneo da je Dodik izjavio da su na teritoriji Ukrajine nastale dve države, misleći na samoproglašene republike Donjeck i Lugansk.

„To je za mene neprihvatljivo. Dakle, ne možemo raspravljati o tim stvarima na osnovu cinjenice da je to stvar koju priznaje samo Ruska Federacija“, rekao je Komisish i dodao da je to bio Dodikov završni govor pre nego što je napustio sednicu.

On smatra i da Dodik izvršava dogovorene planove s Ruskom Federacijom i da je dalji cilj destabilizacija BiH.

Džaferovic je posle današnje sednice u kontekstu poruka Milorada Dodika rekao da BiH nije, niti može biti neutralna po pitanju Ukrajine.

On je kazao kako Dodik traži nacin da njega i Željka Komšica optuži za neodržavanje sednice.

„Sat pre sednice smo primili predlog zakona o izmenama Zakona o Centralnoj banci. Poznata je Dodikova prica o korišćenju rezervi Centralne banke. To se tako ne radi. Predlog ima jednu stranicu teksta i jednu stranicu obrazloženja“, istakao je Džaferovic.

Prema Džaferovicevoj izjavi, Dodik je potom tražio da se raspravlja o situaciji u Ukrajini i zauzimanju stava o dešavanjima u toj zemlji.

„To je bio pokušaj da nas uvuce u raspravu o necemu što je BiH ranije rešila. Mi vec imamo stavove o ruskoj agresiji na Ukrajinu. BiH vec postupa po tim stavovima. Cilj mu je bio da nas uvuce u raspravu o tome, da kasnije kroz raspravu predloži nešto i da bi se glasalo o tome. On bi bio za, mi protiv i njemu bi to bilo dovoljno da BiH ima stav“, kazao je Džaferovic.

Naglasio je da BiH nije neutralna te da je ona uz sav civilizovani svet.

„Mi imamo strategije spoljne politike i to poštujemo. Imamo i obavezali smo se na provodenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. Ako neko hoce izmenu naše strategije i politike, onda mora pripremiti materijal, precizno definisati predlog i onda to staviti na raspravu i glasanje“, kazao je Džaferovic.

On je pozvao Dodika i da „ne pravi probleme“.

„Neka poštuje Ustav i okrene se konstruktivnom radu. Ni Komšić ni ja nismo naivni, znamo šta znaci ovakvo Dodikovo ponašanje. On je napravio incident. Dobio je demokratsku odluku da se nešto ne uvrsti u dnevni red i onda je napustio sednicu“, zakljucio je Džaferovic, preneo je Klix.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.