U trendu

Komšić i Džaferović: SRB nastavlja progon branitelja BiH

SARAJEVO – Dva člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džafervić, optužili su dans vlast u Srbiji da, kako tvrde, zloupotrebljava princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina, a nakon što je na ulasku u Srbiju uhapšen državljanin BiH Edin Vranja.

U zajedničkom saopštenju Komšića i Džaferovića se tvrdi da hapšenje Vranja „predstavlja novi u nizu sračunatih progona nad građanima Bosne i Hercegovine“ od srpskih vlasti.

Cilj srpskih vlasti je, navode, revidiranje istine o ratu u Bosni i Hercegovini i izjednačavanje zaraćenih strana kada je reč o počinjenim zločinima.

“Činjenica da, s jedne strane, srpske vlasti štite pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića, kao i čitav niz osumnjičenih za genocid u Srebrenici i druge zločine, a da s druge strane kontinuirano hapse pripadnike oružanih i policijskih snaga RBiH, jasno ukazuje da pravi cilj nije procesuiranje ratnih zločina, već selektivni progon sa političkim motivima”, navodi se u saopštenju, prenosi Fena.

Političku pozadinu ovakvih postupaka srpskih vlasti, kažu Komšić i Džaferović, „već ranije su razotkrili i sudovi u evropskim državama, koji su, postupajući na osnovu optužnica i poternica iz Srbije u slučajevima Ganić i Divjak, konstatovali da je reč o politički motiviranim optužnicama, te da oni ne bi imali fer i pošteno suđenje u Srbiji“.

Smatraju da u slučaju hapšenja Vranja, ako postoji osnov sumnje, sve navode treba da ispitaju pravosudni organi Bosne i Hercegovine, koji u saradnji sa drugim državnim organima imaju obavezu da se uključe u ovaj slučaj i i zatraže njegovo izručenje.

U suprotnom, ako Srbija odbije izručenje, Komšić i Džaferović kažu da će na taj način biti poslata „nedvosmislena poruka da je Srbija neprijateljska sredina za bh. građane koja ne garantuje nikakvu pravnu sigurnost, već da isključi želi da vrši progonon „branilaca BiH od agresije“.

„Podsećamo da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma kao agresorska strana, jer međunarodne mirovne sporazume potpisuju isključivo učesnice u međunarodnim oružanim sukobima. Očigledno je da ista ta Srbija nastavlja da sprovodi svoj ratni plan kroz progon građana BiH”, stoji u saopštenju, prenosi Fena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.