U trendu

Komšić se Guterešu požalio na susede i Republiku Srpsku

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, za kojeg je srpski član tog državnog tela Milorad Dodik rekao da u Njujorku boravi samoinicijativno, sastao se uoči 76. sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i požalio mu se da susedne države doživljavaju BiH kao „ratni plen“.

Zvanično saopštenje o susretu Komšića sa Guterešom nije objavljeno na zvaničnoj internet stranici Predsedništva BiH.

Kako prenose sarajevski mediji, Komšić je Guterešu „obrazložio poziciju države Bosne i Hercegovine u okviru evroatlantskih integracija, navodeći dinamiku reformi na putu Bosne i Hercegovine ka NATO savezu i Evropskoj uniji“.

Istakao je, navodi se, da susedne države, koje su „tokom rata u Bosni i Hercegovini bile aktivno involvirane u sukob, vršeći agresiju na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, još uvek, nažalost, Bosnu i Hercegovinu posmatraju kao ratni plijen“.

Rekao je, dodaje se, da je u Republici Srpskoj na snazi „političko protivljenje zakonu o zabrani negiranja genocida te da član Predsedništva BiH iz entiteta RS protivljenje zakonu koristi i kao sredstvo i kao izgovor za političke blokade u radu institucija“.

Rekao je i da deopolitičkih elita u Bosni i Hercegovini nastoji da promoviše „etnički ekskluzivitet, što je diskriminatorno i protivno međunarodnim i demokratskim standardima o jednakopravnosti građan“, kao i da je zatražio snažniju podršku UN u zaštiti osnovnih ljudskih prava.

Gutereš je, navodi se, rekao da s naročitom pažnjom prati politička zbivanja u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i da „shvata ozbiljnost i kompleksnost aktuelnog političkog trenutka“.

Navodi se i da je rekao da će „Ujedinjene nacije ostati privržene u podršci Bosni i Hercegovini“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.